فروشگاه لوازم خانگی نورکالا

دسته بندی



هیچ کالایی در سبد خرید شما موجود نمی باشد.

تاریخچه پنکه

تاریخچه پنکه

تاریخچه پنکه

 


هزاران سال است که مردم خودشان را با دست باد می‌زنند، یا البته، مانند مصریان باستان، که بردگان را مجبور می‌کردند با استفاده از برگ‌های بزرگ نیلوفر آبی آنها را باد بزنند. مصریان همچنین به فوت و فن باد زدن با استفاده از حصیرهای مرطوب یا ظروف پر از آب که به عنوان خنک‌کننده‌های تبخیری عمل می‌کردند پی برده بودند. یونانیان و رومیان پرهای طاووس را برای باد زدن ترجیح می‌دادند، امپراطورهای روم با کشیدن برف‌های کوه‌های آلپ به پایین نوعی نیروی خنک کننده برفی ایجاد کرده بودند. ژاپنی‌ها در قرن هشتم پره‌های تاشویی اختراع کرده بودند، و احتمالاً این مورد را از خفاش‌ها الهام گرفته بودند که هنگام پرواز پرهایشان را تا می‌کردند. اما شاهکار بادبزن‌های دستی در زمان سلسله مینگ ( 1368-1644) در چین بود زمانی که در بین آنها بادبزن‌های رنگی بسیار رواج داشت. و در همین دوران بود که بازرگانان پرتغالی بادبزن‌های آسیایی را در سال 1400به اروپا بردند.

 

چینی‌ها همچنین از جمله پیشگامان مکانیزه نمودن بادبزن‌ها بودند. حدودا در سال 180 قبل از میلاد، مخترع مشهور سلسله هانگ بادبزن‌های دواری را اختراع کرد که دارای 7 پره بودند، که هر پره 10 متر قطر داشت، بطوری که یک شخص می‌توانست با آن کل سالن یا هال ساختمان را خنک کند. بعدها از این بادبزن‌های دوار نه تنها برای خنک کردن استفاده می‌شد، بلکه از آن برای غربال کردن غلات و تهویه معدن‌ها هم استفاده می‌شد.ایده رومی‌ها در رابطه با ترکیب یخ یا برف با بادبزن یا همان پنکه در اوایل قرن 19 مطرح شد که بعدها باعث طراحی تهویه‌ها شد. در سال 1830 جان گوری در Apalachicola، در فلوریدا که پزشکی آمریکایی بود، هوا را از سطل یخ به اتاق بیمارستانی که حاوی بیماران مالاریا و تب زرد بود به جریان می‌انداخت و با این کار باعث خنک شدن اتاق بیمارستان شد. وقتی رئیس جمهور جیمز گارفیلد در سال 1881 به ضرب گلوله کشته شد، مهندسان نیروی دریایی ایالات متحده با تدابیری که ارائه دادند فن یا پنکه‌ای را با پارچه‌های یخی ترکیب کردند، که با این کار درجه اتاقی را که جسد رئیس جمهور در آنجا قرار داشت در 20 درجه نگه داشتند - و در هر ساعت در حدود 436 پوند یخ مصرف می‌شد.

توسعه پنکه‌های برقی

اما همه این دستگاه‌های خنک کننده متکی به نیروی انسان یا نیروی اسب بخار بودند. سپس یک سال پس از سوء قصد به جان گارفیلد، ویلر (1860-1923) فهمید که چگونه می‌تواند از نیروی نوپای برق به نوبه خود در طراحی و ساخت پنکه استفاده کند. ویلر با نقشه‌کشی‌هایی که در کارهای توماس ادیسون و نیکولا تسلا انجام داده بود، توانست نوعی پنکه رومیزی طراحی و اختراع کند که دارای دو پره بود؛ و هیچ گونه محافظی در اطراف آن طراحی نشده بود؛ و با موتور الکتریکی کار می‌کرد. این پنکه توسط شرکت موتور الکتریکی کراکر و کورتیس به بازار عرضه شد.ویلر با این کاری که انجام داد توانست در انجمن مهندسان برق و الکترونیک وارد شود. در سال 1901، او کتابخانه لاتیمر کلارک را خرید، که مهندس برق بریتانیایی بود، و آن را به انجمن مهندسان برق و الکترونیک با این شرط که این انجمن ساختمان مناسبی را برای مجموعه کلارک فراهم نماید، اهدا کرد. کمک مالی 1.5 میلیون دلاری اندرو کارنگی، باعث شد تا ساختمان انجمن مهندسان در نیویرک تأسیس شود. که بعدها ویلر رئیس این مجمع شد.

در همین حال، توسعه‌های زیادی در زمینه پنکه‌های برقی توسط فیلیپ اچ دل که مهاجری آلمانی بود و همه چیز خود را در آتش‌سوزی سال 1871 شیکاگو از دست داده بود، صورت گرفت. دل سواحل شرقی را مرز بندی کرد جایی که برای کار در شرکت چرخ خیاطی سینجر به آنجا رفته بود. او موتور ماشین چرخ خیاطی را برداشت، و پره و تیغه‌ای را به آن متصل کرد و همه را به سقف متصل کرد - و به این ترتیب پنکه‌های سقفی را که در سال 1887 به  ثبت رسانده بود، اختراع کرد. بعدها به عنوان رئیس شرکت خود، دل، لامپی هم به پنکه سقفی اضافه کرد. در سال 1904، دل و کو دو توپ اسپلیت را به آن متصل کرد که برای هدایت فن استفاده می‌شدند، سه سال بعد، این ایده باعث شد که پنکه‌های معمولی هم ایجاد گردند. پنکه‌ها همینطور در حال توسعه و پیشرفت بودند. تا در سال 1910، وستینگهاوس شروع به بازاریابی نوعی پنکه الکتریکی برای مصارف خانگی کرد که ادعا می‌کردند این پنکه می‌تواند تا یک چهارم در مصرف برق صرفه جویی داشته باشد. پنکه‌های پنجره‌ای کامل و پیشرفته‌ای را از پلاستیک ساختند، و در سال 1934 بوسیله Vent-Axia که شرکتی انگلیسی بود معرفی شد.در سال 1937 ورقه‌های پلاستیکی جدید که از آنها برای پوشش پره‌های پنکه استفاده می‌شد باعث شد که پنکه‌ها آرام‌تر کار کنند و پیچ وتاب کمی داشته باشند و زنگ نزنند.

 

در همین حال، کریر (1876-1950) در حال تکمیل اختراعی بود که در صدد بود ایده‌ی فن‌ها و پنکه‌های تولید شده ویلر را که درحال خاک خوردن در تاریخ بودند در راه توسعه ادامه دهد. الهام ساخت این پنکه زمانی که منتظر قطار در هوای سرد و مه‌آلود بود به ذهنش خطور کرد، وقتی که قطار او رسید، او متوجه دمای متقابل که حاوی رطوبت و دمای شبنم بود شد. کریر اولین تهویه هوا را در ماه جولای 1902 ساخت – البته نه برای خنک کردن افراد، بلکه برای خنک و خشک نگه داشتن کاغذ در کارخانه چاپ Sackett-Wilhelms در بروکلین. بعدا از همین دستگاه کریر برای خنک کردن سینماها ، فروشگاه‌های بزرگ و حتی در سال 1929 برای خنک کردن محوطه کنگره ایالات متحده استفاده شد. در قسمت‌هایی از بیایان‌های جنوب غربی، نوع دیگری از فن الکتریکی ویلر شروع به کار برای خنک کردن تعداد زیادی از افراد کرد. کولر آبی در سال  1930 تولید شد، که از طریق عبور و جریان هوا از بین پدهای آبی باعث خنک شدن هوا می‌شد، همان کاری که مصریان باستان انجام می‌دادند. همانطور که آب تبخیر می‌شد، باعث جذب گرمای اتاق شده و اتاق را خنک می‌کرد، نیازی به استفاده از دستگاه‌های تهویه هوا وجود نداشت.